Bli en duktig vandrare

Har du alltid ett känt ett drag till naturen och gillar att var ute i skogen? När du planerar årets semester kan du boka in några vandringsdagar i en nationalpark eller den populära Kungsleden. Du har all tid på att lära dig vad du behöver ta med dig och hur du blir en duktig vandrare. 

Börja promenera

Du vill ha uthållighet, inte snabbhet, i skogen. Om du inte har så bra kondition just nu ska du börja promenera och utöka längden du går. Utmana dig egna gränser. För att hinna se och uppleva så mycket som möjligt under vandringen borde du gå några mil om dagen. Det är så klart annorlunda att gå tre mil utspritt över 12 timmar istället för på en gång så du behöver inte orka tre timmar på i en stöt.

Rätt skor

Dina skor är en av de viktigaste sakerna när du vandrar. Du behöver skor som sitter bra och har bra grepp i terräng. Du ska gärna ha lite utrymme framför tårna så att skon inte klämmer. Tänk också på hur du snörar skorna. Det finns olika snörningar du kan testa. Om du har ett högt fotvalv kan du snöra på ett sätt och det finns snörningar för dem som vill ha bättre hälgrepp eller utrymme för stortån.

Utrustning

Fundera på hur länge du ska vara borta. Om du ska vara ute i fyra dagar behöver du kånka på en hel del mat och vatten. Genom att hitta stigar som passerar bäckar kan du fylla på vatten allteftersom. Köp frystorkad mat som väger mindre och tar lite plats. Dagens alternativ är goda och smakar nästan hemlagat, du behöver bara koka upp och tillsätta hett vatten.