Mat

Vad än de senaste trenderna säger, om man tror på 5:2 dieten eller om man följer reglerna för LCHF, behöver människan få i sig näring regelbundet. Företrädesvis via mat och förhoppningsvis genom riktigt utsökt mat. Det fanns en tid när man fick nöja sig med vad landet gav och vad man kunde handla av grannar och på marknader.

I dagens Sverige har vi blivit vana vid produkter från hela världen. Det är till och med så att man vill att alla typer av varor ska finnas tillgängliga färska även i den djupaste vintern. Så viktig har maten blivit för oss. Det är handlar inte längre om bara näring. Maten har blivit en hobby.

Parmesan ostVill man vara säker på att alltid kunna få till det där lilla extra finns det vissa råvaror som man alltid behöver ha hemma. Den som har maten som hobby kommer inte vara överraskad när parmesanen utnämns till en av dessa varor.

Parmesanen är en italiensk hårdost som lagrats länge. Den har en ganska distinkt smak och den äts mycket sällan bara i sig själv. Istället har den som uppgift att förhöja smaken på mat genom sin feta, smakstarka och salta karaktär.

Om man lagat en pastarätt och den inte riktigt har den studs man hade hoppats på går det att rädda rätten med parmesan. Man låter antingen gästerna själva riva osten över den heta pastan eller så gör man det själv innan maten serveras antingen direkt på pastan eller i såsen. Parmesanen även fungerar utmärkt som smaklösare i olika former av gratänger.

Vid sidan av parmesanen bör man ha en god olivolja nära till hands samt salt och peppar. Lägger man till en gnutta sann matglädje och några skvättar kärlek så kan man komma hur långt som helst med maten. Det är en hobby som alltid kommer att uppskattar av människorna i din närhet.