Cykling

Cykla även på strandenAtt cykla är både ett alldeles utmärkt sätt att transportera sig på samtidigt som det är en bra motionsform. För många är cykeln inte bara ett transportmedel utan det är också en hobby. En cykel gör det möjligt att ge sig ut på landsbygden och se sådant man inte annars skulle se.

En annan fördel med cykel gentemot bil är att man även kan ta sig ett glas vin om man till exempel är ute på en cykelpicknick eller liknande. Framförallt under våren och sommaren är cykling någonting riktigt härligt som man kan ägna sig åt. Dessutom ger det bra motion. Till skillnad mot löpning är cykling betydligt skonsammare mot kroppen eftersom det inte sliter så mycket på fötter, ben och knän. Av den anledningen är cykling ett mycket bra alternativ till löpning som motionsform, dessutom är det ofta lättare att njuta av omgivningen på en cykel än i ett par löparskor. Du kan läsa mer om cyklingens fördelar på Folkhälsan där man skriver mer utförligt om det ovanstående, cykling som motionsform, om ergonomi och cykeln som transportmedel.

Att välja rätt

När man ska införskaffa en cykel så bör man givetvis välja utifrån de kriterier som motsvarar det användningsområde man ämnar för sin cykel. Vill man, som i exemplet, dra ut på en cykelpicknick så kanske det inte är en racingcykel man ska köpa, utan en vanlig standardcykel eller en mountainbike. Är du osäker så kan du läsa på lite om vad de olika typerna av cyklar är ämnade för, vilken storlek på däck och ram du ska köpa och så vidare. Överväger du att köpa din cykel på nätet så har de flesta försäljarna dessutom artiklar med råd om hur du ska välja. Exempel på detta är Länna Sport, en nätbutik för sporttillbehör. Där har man ett antal artiklar som hjälper dig att välja rätt, bland annat just om storlek på cyklarna som du hittar här. Att handla cykel på nätet är inte så komplicerat som man kanske tänker sig.

Tävla?

Känner man att man vill ta sin cykling ett steg längre bör man såklart givetvis satsa på att köra något av de många lopp som går runt om i Sverige, framför allt under sommarhalvåret. Det mest kända cykelloppet i Sverige är så klart Vätternrundan, dock är det ju som bekant ganska långt, nämligen hela 30 mil, så man får nog räkna med att sitta i sadeln kring tio timmar. För den som tycker att detta verkar lite länge finns det en rad andra lopp, med tävlingssträckor från fem-sex mil och uppåt.

Om man ska ge sig in i tävlings scenen är det också viktigt att man använder rätt sorts utrustning för att kunna prestera så bra som möjligt. Det första man bör införskaffa är en racercykel, även kallad tävlingscykel. Dessa cyklar är mycket lättare än vanliga cyklar vilket ger en ett övertag när man tävlar. Att cykeln är så lätt är också en fördel när det finns hinder eller liknande som man måste bära cykeln över.

Annan sorts cykelutrustning som är vanlig i tävlingar är cykelskor vilket är skor som har en hårdare sula så att man lättare kan överföra kraft till pedalen. Det finns också flera sorters cykelskor som man kan fästa fast i pedalerna för att maximera varje pedaltag. Cykel glasögon är också väldigt vanligt inom tävlingar då de kan skydda dina ögon från regn och andra väderförhållanden som kan vara irriterande för dina ögon då du cyklar så snabbt.