Planera inför vårens odlingar

Det är nu vintertid och januari, men det innebär även att det är dags att börja planera inför de odlingar du vill göra i vår. Här kommer några tips för att underlätta din planering.

Förberedelser inför våren

Du kan börja med att skriva en odlingsdagbok. I odlingsdagboken fyller du i hur, var och när du vill plantera. Då får du en bra grund att stå på när det är dags att inhandla fröer och växter samt när det väl är dags att börja så och plantera. Ta en titt här för mer inspiration och tips.

Det andra tipset är att du förodlar de fröer som är lämpliga för förodling. När du förodlar inomhus har du större chans att dina plantor ger en rikligare skörd samt att plantorna blir kraftigare. På dina fröpåsar kan du kolla när varje frösort bäst lämpar sig för förodling och när fröerna kan börja förodlas. Om du odlar under vinterhalvåret är det viktigt att du tillför extra ljus till dina plantor.

Det sista tipset är på blommor som du kan börja så redan under januari och februari. Blommor som lämpar sig för att sås då är pelargoner, penséer, begonior och nejlikor. Du kan även under vintern sätta sommardrömmar i jorden.