Spel

Bingo

Olika typer av spel är saker som för många är något som för många tar upp mycket av fritiden. Den typen av spel man sysslar med är förstås att betrakta som en hobby och ett stort intresse, i den här artikeln tänkte vi därför skriva om några olika typer av spelhobbys.

Lajv

Lajv är en lek, en aktivitet eller en egen kultur – ja kärt namn har som bekant många namn. Lajv går ut på att gestalta en roll, att med sin egen kropp samt utvald klädnad och tillhyggen/tillbehör, tillsammans med andra deltagare skapar en scen som är en slags blandning mellan teater, rollspel och lek. Detta sker i realtid utan något manus eller någon åskådare till lajvet.

Inte sällan så brukar lajv spelas med influenser från böcker så som Sagan om ringen och andra klassiska fantasyberättelser. På sig under lajvet har deltagarna passande klädsel och olika typer av verktyg och vapen som har en bestämd funktion i lajvets spelregler. Tillsammans skapar deltagarna som sagt en relativt spontan scen där det likt i fantasyns värld kan pågå exempelvis ett krig mellan det goda och det onda, för att nämna något.

Bingospel

Bingo får förstås symbolisera penning och turspel som många ägnar sig åt. Bingospel har ju klassiskt sett spelats i så kallade bingohallar, bilbingon och liknande. Sedan bredde bingon ut sig på televisionen, inte minst kommer vi att tänka på Bingolotto som under ett antal år var ett program med miljonpublik. Programmet har sedan 1995 ett tittarrekord på över 3 miljoner tittare, ett rekord man nog aldrig kommer att slå. För även Bingolotto har sett sina glansdagar, idag har bingon flyttat in på sidor med sportbetting och liknande. Ett exempel på en sådan sajt är Betsson där man kan spela flera olika typer av bingospel – utan att behöva vänta tills lördagskvällen och Leif ”Loket” Olsson. Nog är det kanske hobbymässigt lite charmigare att sitta på ett bilbingo än med sin smartphone eller dator, men i dagens samhälle värderar vi ju att saker sker nu och inte senare.

Spel på hästar

Att spela på hästar via ATG har genom åren blivit en hobby för många svenskar. Det är väl framförallt V75 på lördagarna som man kanske kan jämföra med Stryktipset om man ska försöka med något i mån av popularitet. Skillnaden är förvisso att ATG omsätter mångdubbelt mer än Stryktipset. Hästspel blir roligare ju mer man lär sig om hästarna och deras tränare, och ju mer man lär sig, desto mer blir det till en hobby att följa med i travsporten och att spela på sina favorittränare och hästar.