Fotografering

fotograferingMånga fotograferar flera gånger i veckan och då främst med mobilen. Det går snabbt och bilderna sprids på en sekund via sociala medier på internet.

Mobilen är ett enkelt sätt att fånga och föreviga vardagen. Däremot blir inte ofta bilderna i den kvalité att de skulle passa som tavla på väggen eller liknande. För att få till de där extra ordinära bilderna krävs en systemkamera och kunskapen om hur man ska använda en sådan för att få bäst resultat.

Men även om man fotograferar med mobilen kan man förbättra sina resultat betydligt genom att följa några enkla tips.

För det första är det viktigt att göra ren linsen. Det gäller både på kameror och på mobiler men är mer aktuellt för mobilen. Kameran förvaras vanligtvis i en kameraväska med linsskydd. Detta medan mobilen ligger i fickan tillsammans med mängder av annat. Något linsskydd har mobilen väldigt sällan. Bara genom att göra rent linsen kommer bilderna bli betydligt skarpare.

För det andra ska man gå närmare motivet än vad man är van med. Det är otroligt lätt att bara ta en bild och se till att det som ska vara i fokus ligger i mitten av bilden. Men våga gå närmare. Våga låta motivet uppta nästan hela bilden och se vilken stor skillnad det blir.

För det tredje bör man helst använda stativ. Om det inte är möjligt så utgå åtminstone från en horisontell linje och fotografera så att bilden blir håller sig rak. Ett hus som står snett på bilden kommer uppfattas av många som ett snett hus. Det är svårt för betraktaren att veta att det var kamerakillen som slarvade vid fotograferingen…