Snowboard: en livsstil i svenska fjäll

De flesta associerar svenska fjäll till ett gammalt Sverige. Den klassiska bilden är av trästugor, längdskidåkning och apelsin. Det är alltså fortfarande skidorna som dominerar. Men faktum är att snowboardåkandet går framåt i Sverige.

Snowboardparker

Länge har de svenska fjällens åkare byggt upp de så kallade snöparkerna, där rails, boxar och hopp bildar en lekpark för den trickssugne. I snöparkerna tränar alltså både semesteråkare och proffs på snowboardens vackra konstart. Som ett resultat av detta tog svenska Sven Thorgren häromåret silver i X-Games Big Air, trots brutet revben!

Off-pist är drömmen

Men det är inte bara tricks som står att finna för den svenska snowboardåkaren. Hänförande åkturer utanför pisten gäller för både den äventyrlige och avslappnade. Med lite research och rätt packning kan alltså vem som helst ge sig ut i vitt puder.

Det svenska hantverket

Med en sekellång tradition av trähantverk är det inte konstigt att svenskar uppskattar snowboarden för både form och funktion, Sedan 70-talets styltiga och spetsiga bräda är snowboarden nu mer som livsstilen den möjliggör: rundad och sömlös. Dagens snowboards är specialiserade utefter åkstil, som friåkare, tricksare eller allround. Så hur du än åker finns en bräda för dig. En bra bräda behöver även bra tillbehör, ta en titt online för att hitta snygga accessoarer som passar till ditt snowboardåkande.