Motorintresse

Om din motor pajar på bilen eller MCn känns det som en hel vetenskap för många som saknar passion och kunskap om motorer. Det finns de som sedan barnsben varit genuint intresserade av bilar och motorfordon.

De har ofta lärt sig allt om motorer som ett rinnande vatten eftersom de brinner för sin sak. Kanske gillar du bilar och motorfordon generellt men har intresserat dig mindre för saker såsom motorns anatomi och funktion samt montering och finjusteringar av motorn.

Det finns mycket man kan göra själv med motorn på ett fordon. Kanske har du hört talas om hur man ”trimmar mopeder” när du var yngre. Detta är förvisso olagligt men det bygger egentligen på samma principer som för andra motorer till större fordon såsom motorcyklar och bilmotorer. Vet man lite mer om motorns grundläggande funktion samt hur den är uppbyggd så kan åstadkomma väldigt mycket utan att ens behöva vända dig till din närmsa motormekaniker. Du kan enkelt åtgärda saker såsom att byta olja och rengöra oljefiltret. Du förstår också vad som inträffat när växellådan skurit sig och du kan snabbt fixa problemet – du kan meka med bilar helt enkelt.

Oavsett om du är intresserad av sportbilar eller MC-fordon så kretsar mycket kring hur motorn är uppbyggd. Eftersom många älskar hastigheter så faller det sig naturligt att man förkovrar sig mer specifikt kring motorfrågor. För att du skall få upp intresset för motorfrågor måste du tycka att det känns kul att pyssla och dona lite med din motor. Nyfikenheten kanske finns där men sedan gäller det att också gå till verket. En start kan vara att du helt enkelt öppnar motorhuvuden samtidigt som du har med dig en kort guide från nätet som övergripande går igenom motorns alla delar. Du kan då konkret se hur saker och ting hänger ihop.

En sådan enkel ansats kan hjälpa dig att öka medvetandet och intresset för bilmekanik. Du behöver inte ha målet att bli en stjärnmekare men åtminstone skall du försöka lära dig vad de viktigaste delarna av motorn har för funktion. Starta därifrån och bygg sedan på dina kunskaper.